Ιούλ 17

HIFU Μηχάνημα κολπικής αναζωογόνησης.

1.Τι είναι η Χαλάρωση και  η ξηρότητα  του κόλπου ;;

Η χαλάρωση  και ηξηρότητα του κόλπου είναι δυο καταστάσεις  που ταλαιπωρούν χιλιάδες γυναίκες που έχουν βιώσει τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού και έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, αλλά  οι περισσότερες δεν το αναφέρουν καθόλου και έχουν καταντήσει κατά κάποιο τρόπο ένα ταμπού.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις  έχουν σαν αποτέλεσμα η περιοχή να χαλαρώνει να μην υπάρχει  η ανάλογη λίπανση  και έτσι να  περιορίζεται η αίσθηση κατά την ερωτική  επαφή  και την διείσδυση  του άνδρα   και να είναι επώδυνη   η επαφή τις περισσότερες  φορές.

 Κατά τη διάρκεια του τοκετού οι ιστοί του κόλπου διατείνονται και προκαλούνται βλάβες στα τοιχώματα και τους υποστηρικτικούς μύες, με αποτέλεσμα η περιοχή να χαλαρώνει και  να μειώνεται η αίσθηση όπως είπαμε προηγουμένως.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές άτοκες γυναίκες οι οποίες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και χάνουν από «συμμάχους» τους τα οιστρογόνα με τελικό αποτέλεσμα πάλι την χαλάρωση και την ξηρότητα.

2.Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και τι τα επιδεινώνει ;;;

Συνήθως η συμπτωματολογία αρχίζει να απασχολεί τη γυναίκα μετά τη συμπλήρωση των 40 ετών αφού έχει τεκνοποιήσει.

Έχει διαπιστωθεί επίσης  ότι το πρόβλημα  εμφανίζεται σε διάστημα 4-5 ετών μετά την εμμηνόπαυση  είτε έχουν τεκνοποιήσει είτε όχι και αφορά πάνω από το 50% – 60%  των γυναικών

Η μειωμένη παραγωγή ορμονών προκαλεί ατροφία στην περιοχή του κόλπου, καθιστώντας λιγότερο απολαυστική τη σεξουαλική ζωή, δυσκολότερη την επίτευξη οργασμού αλλά και διαταραχές όπως είναι η ακράτεια ούρων και ο έντονος κνησμός. 

 Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την κολπική χαλάρωση και ατροφία είναι :

η γήρανση αλλά και οι ορμονικές διαταραχές σε νεαρότερη ηλικία,

το κάπνισμα,

η έλλειψη σωματικής άσκησης,

η απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους

 η μακροχρόνια άρση βαρέων αντικειμένων.

Για όλες αυτές τις γυναίκες, η μέθοδος της κολπικής αναζωογόνησης και σύσφιξης του κόλπου  αποτελεί μία ενδεικνυόμενη λύση ειδικά στην σημερινή εποχή.

 3. Τι  εννοείται όταν λέτε  σύσφιξη  και αναζωογόνηση  κόλπου με την  συσκευή υπερήχων ;;

Οι Εστιασμένοι Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης είναι διεθνώς γνωστοί με τον όρο High Intensity Focused Ultrasounds (HIFU).

Οι υπέρηχοι αυτοί εκπέμπονται από ένα εξάρτημα, που ονομάζεται κεφαλή HIFU, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα ειδικό μηχάνημα, όπως αυτό που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και μοιάζει στην όψη με την κολπική κεφαλή που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος στο κολπικό υπερηχογράφημα

 Είναι  Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης (HIFU),  οι οποίοι  έχουν την ιδιότητα να εστιάζουν την ενέργειά τους μόνο σε ένα σημείο, το οποίο ονομάζεται σημείο εστίασης.

Ο Ιατρός εισάγει την κεφαλή στον κόλπο, και αρχίζει η εκπομπή των υπερήχων.

Στο σημείο εστίασης αυξάνεται η θερμοκρασία, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας και στους παρακείμενους του σημείου εστίασης ιστούς ή στους ιστούς που βρίσκονται μεταξύ της κεφαλής HIFU και του σημείου εστίασης. Η θεραπεία γίνεται κατά μήκος όλου του κολπικού καναλιού μέχρι να επιτευχθεί πλήρης κάλυψη

Στην εικόνα που ακολουθεί…   φαίνεται πως με τους υπερήχους HIFU «στοχεύουμε» σε συγκεκριμένο βάθος του τοιχώματος του κόλπου, κάτω από την επιφάνεια του βλεννογόνου όπου αναζωογονείται το κολλαγόνο των μυών.

Στα σημεία εστίασης προκαλείται για περίπου 0,1 sec αύξηση της θερμοκρασίας στους 65° C. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας «ενεργοποιεί» τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο. Έτσι αυξάνεται η ποσότητα κολλαγόνου στους ιστούς του κόλπου.  και προκαλείται σύσφιξη και παραγωγή υγρών στον κόλπο.   

4.Πως γίνεται η χρήση της μεθόδου που μας αναφέρεται;;

Στην Θεσσαλονίκη αυτήν την  στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο μηχάνημα ενώ στην Αθήνα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πάρα πολλά και δουλεύουν πάρα πολύ καλά με θεαματικά αποτελέσματα.

 Την χρήση της  μεθόδου ς HIFU   την ξεκινήσαμε  εδώ και λίγο χρονικό διάστημα  στο ιατρικό Διαβαλκανικό κέντρο, 

Εδώ  θα ήθελα  αν μου επιτρέπεται   να τονίσω ότι  στο Ιατρικό Διαβαλκανικό με την αμέριστη συμπαράσταση του προέδρου μας κου  Γιώργου Αποστολόπουλου,  είμαστε για άλλη μια φορά πρωτοπόροι στην χρήση των νέων τεχνολογιών μηχανημάτων  και  θεραπειών για την γυναίκα και τον άνθρωπο γενικότερα, και από την θέση του υπεύθυνου του ιατρείου υπερήχων και του μηχανήματος,  τον  ευχαριστώ για άλλη μια φορά δημόσια.  

 Η μέθοδος  λοιπόν αυτή, βασίζεται στην  συσκευή κολπικής σύσφιξης HIFU  η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων   και υπέρηχου, για να παρέχει ελεγχόμενη θέρμανση με στόχο τον εν τω βάθη ιστό και όχι  τον επιφανειακό.  

Η εφαρμογή των μονοπολικών ραδιοσυχνοτήτων στην επιδερμίδα και στους βλεννογόνους επιφέρει σύσφιξη των ιστών και μείωση του υποκείμενου λιπώδους ιστού.

Είναι η μοναδική συσκευή που μπορεί ο χρήστης να ορίσει το βάθος διείσδυσης και να έχει τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας του ιστού, παρέχοντας έτσι μέγιστη ασφάλεια και αποτέλεσμα στη θεραπεία.  

Η θερμοκρασία ελέγχεται με ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο προσαρμοσμένο στην κεφαλή ενημερώνοντας τον χρήστη για την θερμοκρασία σε πραγματικό χρόνο.

 Η κεφαλή της συσκευής χρησιμοποιεί μια εστιασμένη θερμότητα για να διαταράξει τις ίνες κολλαγόνου βαθιά μέσα στο δέρμα και στο βλεννογόνο.

5.Από ποια ηλικία αξίζει να ξεκινήσει μια γυναίκα θεραπεία HIFU;

Συνήθως η συμπτωματολογία αρχίζει να απασχολεί τη γυναίκα μετά τη συμπλήρωση των 40 ετών. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η θεραπεία με κολπικό HIFU να ξεκινήσει πριν η συμπτωματολογία (ξηρότητα, πόνος στην επαφή, ακράτεια) επιδεινωθεί.

Όσο πιο περιορισμένης έντασης είναι η συμπτωματολογία, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει το αποτέλεσμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει η γυναίκα να περιμένει να φτάσει 40 ετών για να ζητήσει την βοήθεια μας.

Αν τα προβλήματα εμφανιστούν  και πολύ νωρίτερα λόγο εργωδών τοκετών με μεγαλόσωμα έμβρυα τότε είμαστε στην διάθεση της κάθε γυναίκας να την βοηθήσουμε άμεσα.   

6.Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία πριν την κολπική θεραπεία HIFU;       

 Συνήθως, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία.

Η γυναίκα έρχεται στο ειδικό ιατρείο που έχουμε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό,  κατόπιν ραντεβού, κάνουμε την  θεραπεία χωρίς αναισθησία ή κάποια άλλη προετοιμασία.  

Αυτό που εμείς συστήνομαι στις γυναίκες είναι  να  έχει προηγηθεί μια γυναικολογική εξέταση και ένα πρόσφατο test Παπανικολάου για να  ελέγξουμε πιθανές φλεγμονές που θα μας κατευθύνουν να αναβάλουμε την θεραπεία μας  για μικρό χρονικό διάστημα να θεραπευτεί μια πιθανή φλεγμονή.

7.Ποιος είναι ο στόχος αυτής της θεραπείας και πόσο διαρκεί  ;;

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αυξηθεί η θερμοκρασία στον  βλεννογόνο του κόλπου  στους 40-42 ° C για 4 ή 5 λεπτά στην κάθε περιοχή θεραπείας, για να επιτευχθεί η αύξηση παραγωγής του κολλαγόνου στους μυείς. Ο κόλπος χωρίζεται σε  τρία τμήματα 2,5εκατοστών το καθένα περίπου και χρησιμοποιούμαι τις δύο κεφαλές των 3,5 και 4,0 mm με τις οποίες σαρώνουμε όλον τον κολπικό βλεννογόνο.

Στην πρώτη εικόνα οι ίνες πριν την θεραπεία και στην δεύτερη η αύξηση των ινών του κολλαγόνου μετά την θεραπεία με HIFU (περιοχή που δείχνουν τα βέλη )

Το κολλαγόνο παρουσιάζει μια τριπλή ελικοειδή δομή, η οποία επηρεάζεται από τη θερμότητα με την πάροδο του χρόνου, προάγοντας την παραγωγή νέων ινών του με αποτέλεσμα  να  λειαίνεται η επιδερμίδα και να  μειώνεται η εμφάνιση των βαθιών ρυτίδων και των λεπτών γραμμών στον κόλπο.

Οι ινοβλάστες που βρίσκονται στο κολπικό τοίχωμα ενεργοποιούνται και αυτοί  με αποτέλεσμα να συσφιχτεί το χαλαρό  τμήμα  του κόλπου και να διαταθεί αποκτώντας έτσι μια  αύξηση της ελαστικότητας του .

Παράλληλα  παρατηρείται  βελτίωση της αιμάτωσης  και  αύξηση της λίπανσης του κόλπου και έτσι έχουμε την άμεση αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας.

Επιπροσθέτως, οι ιστοί του κόλπου βελτιώνουν τη στήριξη που παρέχουν στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα και αντιμετωπίζεται

– η ήπια ακράτεια των ούρων, η οποία εμφανίζεται είτε κοντά στην εμμηνόπαυση, είτε μετά τον τοκετό.

Η όλη διαδικασία  από την είσοδο της κεφαλής μέχρι να γίνει η σάρωση όλου του κολπικού τμήματος  διαρκεί 20- 25 λεπτά.

 Η σάρωση γίνεται σε τρία τμήματα του κόλπου, σε όλο το μήκος  του όπως είπαμε, με την χρήση των δύο κεφαλών 3.0 mm και  4,5 mm,  χωρίζοντας τον κόλπο σε τρία τμήματα. .8.Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν ένα ήπιο   «γαργάλημα» , το οποίο όμως δεν είναι επώδυνο.

Επειδή, ωστόσο, η αίσθηση της ενόχλησης είναι υποκειμενική, είναι δυνατόν ο  Ιατρός να παρέμβει ανά πάσα στιγμή  στη λειτουργία του μηχανήματος σε πραγματικό χρόνο, να  μειώσει την ένταση του  προκειμένου να μειωθεί η ενόχληση αυτή.

Οι  παλιότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν τα LASER έκαναν  ένα μικρό έγκαυμα στον βλεννογόνο και αυτό πονούσε ελαφρά.

Η μέθοδος των υπερήχων δεν επηρεάζει καθόλου  το κολπικό τοίχωμα επειδή  η δράση των υπερήχων είναι απ ευθείας στον βλεννογόνο σε βάθος και έτσι δεν υπάρχει η αίσθηση του πόνου.

9.Τι αισθάνεται  η γυναίκα  αμέσως μετά την κολπική θεραπεία με HIFU;;

 Το σημαντικό πλεονέκτημα της κολπικής θεραπείας HIFU, είναι πως εκτός από την αποτελεσματικότητά της, δεν είναι επώδυνη και δεν απαιτεί τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων μετά το τέλος της.

 Μερικές φορές ενδέχεται η γυναίκα να αισθανθεί τον κόλπο της λίγο «οιδηματώδη»,  δηλαδή πιο πρησμένο να το πούμε απλά για να μας καταλαβαίνουν οι αναγνώστριες  μας, αμέσως μετά τη θεραπεία. Αυτό όμως είναι ένα σύμπτωμα, που υποχωρεί εντός 4- 5 ωρών μετά την θεραπεία και δεν πονάει.

 Μετά την  θεραπεία  συνιστάται να αποφεύγει η γυναίκα  τη σεξουαλική επαφή για 3 – 4 ημέρες και την έντονη άσκηση για 1 με 2 ημέρες .

10.Πότε μπορεί η γυναίκα να δει αυτά τα αποτελέσματα;;

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

  Έτσι, άμεσα θα δει η γυναίκα

 – αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και  αύξηση της ελαστικότητας του κόλπου,

– αύξηση της λίπανσης του κόλπου και βελτίωση της αιμάτωσης του βλεννογόνου με άμεση  βελτίωση τη εμπειρίας της κατά τη σεξουαλική επαφή,.

Επιπροσθέτως, οι ιστοί του κόλπου βελτιώνουν τη στήριξη που παρέχουν στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα και  έτσι αντιμετωπίζεται  η ήπια ακράτεια των ούρων, με  ελάττωση, σε σημαντικό βαθμό και συχνά μέχρι  πλήρους εξάλειψης  της   ειδικά αν είναι στα πρώτα της στάδια όπως είπαμε.

Η παραγωγή όμως του κολλαγόνου συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι  το βέλτιστο αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 1- 2 μήνες.

11.Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Με τις συσκευές HIFU επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, αλλά η φυσιολογική καταστροφή του από τον οργανισμό συνεχίζεται

Η ταχύτητα καταστροφής του κολλαγόνου εξαρτάται από τη ηλικία της γυναίκας και τον τρόπο ζωής της. Τα αποτελέσματα διαρκούν λιγότερο, όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία της και αν καπνίζει και αν γυμνάζεται.

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα διαρκεί για 2 με 3  χρόνια.

Για μακροχρόνια αποτελέσματα συνιστάται ένας μικρός αριθμός συνεδρίων ανάλογα με την περίπτωση στον πρώτο χρόνο μετά την θεραπεία.

Το τελικό αποτέλεσμα δίνεται μετά από 2-3 μήνες, καθώς εξακολουθεί η δράση των υπερήχων  στο κολλαγόνο 2-3 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας.

12.Ποιες γυναίκες, μπορεί να επωφεληθούν από το κολπικό HIFU;

  Όπως ήδη έχω αναφέρει από την αρχή από την θεραπεία μας μπορούν να επωφεληθούν όλες οι γυναίκες.

• οι γυναίκες που είναι στην  προκλημακτιριακή περίοδο της ζωής τους

•    οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση,

•    οι γυναίκες μετά τους  τοκετούς   (πρέπει να έχουν παρέλθει  τουλάχιστον 3 μήνες από τον τελευταίο τοκετό),

•    οι γυναίκες στο κλιμακτήριο,

•    οι γυναίκες άνω των 40.

Και τέλος οποιαδήποτε γυναίκα που βίωσε εργώδη τοκετό και έχει χαλάρωση μετά από αυτόν,  και αισθάνεται άσχημα, ασχέτως ηλικίας.  

13.Υπάρχουν αντενδείξεις για την θεραπεία;

Όπως σε όλες τις ιατρικές πράξεις έτσι και στην χρήση του HIFU  υπάρχουν περιορισμοί και αντενδείξεις:

Η κολπική θεραπεία HIFU αντενδείκνυται  στην  έντονη ατροφία του κόλπου που παρατηρούμε    σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε αυτές τις γυναίκες συνιστάται να προηγηθεί τοπική θεραπεία με οιστρογόνα για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά να ακολουθήσει η θεραπεία μας.

•  Η κολπική θεραπεία HIFU αντενδείκνυται  όταν έχουμε:

  Έντονη φλεγμονή στον κόλπο ή στον τράχηλο, μια κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα δηλαδή.

Για αυτό είπαμε ότι στην προετοιμασία καλό είναι να προηγηθεί γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου ώστε να  προηγηθεί αντιμετώπισή της φλεγμονής. 

•    Αν η γυναίκα πάσχει από καρδιακή νόσο ή  φέρει καρδιακό βηματοδότη ή παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές

•    Αν λαμβάνει θεραπεία για την ακμή (δισκία Isotretinoin)

  Αν βρίσκεται υπό θεραπεία για καρκίνο

Αν στον κόλπο υπάρχουν τραύματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης

14. Η κολπική θεραπεία HIFU επηρεάζει τη γονιμότητα;

 Η θεραπεία με HIFU είναι περιορισμένη στον κόλπο και μόνο. Είναι συγκεκριμένης διάρκειας και ο στόχος της είναι πάλι συγκεκριμένος. Αναζωογόνηση του βλεννογόνου του άρα  δεν έχει να κάνει με τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα πόσο δε με τις ορμόνες και την  ωορρηξία που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην γονιμότητα. 

 Άρα η απάντηση στην ερώτηση σας είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ     Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την κολπική θεραπεία HIFU.

Leave a Comment!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *