Ιούλ 17

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΞΗΡΟΤΗΤΑΣ

Υπεύθυνοι Ιατροί

              Dr. Αριστοτέλης Αποστολίδης MD, PhD

Μαιευτήρας Χειρουργός  Γυναικολόγος

   Dr. Παναγιώτης Χατζής MD, PhD

Μαιευτήρας Χειρουργός  Γυναικολόγος

1. Τι είναι η χαλάρωση κόλπου;

Η χαλάρωση του κόλπου είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες που έχουν βιώσει τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Κατά τη διάρκεια του τοκετού οι ιστοί του κόλπου διατείνονται και προκαλούνται βλάβες στα τοιχώματα και τους υποστηρικτικούς μύες, με αποτέλεσμα η περιοχή να χαλαρώνει και η αίσθηση κατά την ερωτική  επαφή  και την διείσδυση  του άνδρα να περιορίζεται. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές άτοκες γυναίκες οι οποίες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και χάνουν από «συμμάχους» τους τα οιστρογόνα, με τελικό αποτέλεσμα την κολπική χαλάρωση.

2. Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και τι τα επιδεινώνει;

Συνήθως η συμπτωματολογία αρχίζει να απασχολεί τη γυναίκα μετά τη συμπλήρωση των 40 ετών, αφού έχει τεκνοποιήσει. Έχει διαπιστωθεί, επίσης, ότι το πρόβλημα  εμφανίζεται σε διάστημα 4-5 ετών μετά την εμμηνόπαυση και αφορά πάνω από το 60%- 80%  των γυναικών. Η μειωμένη παραγωγή ορμονών προκαλεί ατροφία στην περιοχή του κόλπου, καθιστώντας λιγότερο απολαυστική τη σεξουαλική ζωή, δυσκολότερη την επίτευξη οργασμού αλλά και διαταραχές, όπως είναι η ακράτεια ούρων και ο έντονος κνησμός.

Επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την κολπική χαλάρωση και ατροφία είναι :

– το κάπνισμα,

– η έλλειψη σωματικής άσκησης,

– η απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους,

3. Τι  εννοούμε όταν λέμε  «σύσφιξη κόλπου με συσκευή υπερήχων»;

Οι Εστιασμένοι Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης [διεθνώς γνωστοί με τον όρο High Intensity Focused Ultrasounds (HIFU)] είναι  υπέρηχοι οι οποίοι  έχουν την ιδιότητα να εστιάζουν την ενέργειά τους μόνο σε ένα σημείο, το οποίο ονομάζεται σημείο εστίασης.

Οι υπέρηχοι αυτοί εκπέμπονται από ένα εξάρτημα το οποίο μοιάζει στην όψη με την κολπική κεφαλή που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος στο κολπικό υπερηχογράφημα.

Στα σημεία εστίασης προκαλείται για περίπου 0,1 sec αύξηση της θερμοκρασίας   η οποία «ενεργοποιεί» τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και έτσι αυξάνεται η ποσότητα κολλαγόνου στους ιστούς του κόλπου

4. Από ποια ηλικία αξίζει να ξεκινήσει μια γυναίκα θεραπεία HIFU;

Συνήθως η συμπτωματολογία αρχίζει να απασχολεί τη γυναίκα μετά τη συμπλήρωση των 30 ετών. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η θεραπεία με τη μέθοδο HIFU να ξεκινήσει πριν η συμπτωματολογία (ξηρότητα, πόνος στην επαφή, ακράτεια) επιδεινωθεί. Όσο πιο περιορισμένης έντασης είναι η συμπτωματολογία, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει το αποτέλεσμα.

5. Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία πριν την κολπική θεραπεία HIFU;  

 Συνήθως δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Αυτό που εμείς συστήνουμε στις γυναίκες είναι  να  έχει προηγηθεί μια γυναικολογική εξέταση και ένα πρόσφατο test Παπανικολάου.

6. Είναι επώδυνη η διαδικασία; Πόσο διαρκεί;

Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν ένα ήπιο τσίμπημα  (σαν «γαργάλημα»), το οποίο όμως δεν είναι επώδυνο. Επειδή, ωστόσο, η αίσθηση της ενόχλησης είναι υποκειμενική, είναι δυνατόν ο Ιατρός να παρέμβει ανά πάσα στιγμή  στη λειτουργία του μηχανήματος σε πραγματικό χρόνο και να  μειώσει την έντασή του,  προκειμένου να μειωθεί η ενόχληση αυτή. Η όλη διαδικασία, από την είσοδο της κεφαλής μέχρι να γίνει η σάρωση όλου του κολπικού τμήματος,  διαρκεί 20- 30 λεπτά.

7. Τι περιμένει η γυναίκα μετά την κολπική θεραπεία με HIFU;

 Το σημαντικό πλεονέκτημα της κολπικής θεραπείας HIFU, είναι πως, πέραν την αποτελεσματικότητάς της, δεν είναι επώδυνη και δεν απαιτεί τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων μετά. Μερικές φορές ενδέχεται η γυναίκα να αισθανθεί τον κόλπο της λίγο «οιδηματώδη» αμέσως μετά τη θεραπεία. Αυτό όμως είναι ένα σύμπτωμα που υποχωρεί εντός 4-5 ωρών. Μετά την  θεραπεία,  συνιστάται να αποφεύγει η γυναίκα  τη σεξουαλική επαφή για 3 ημέρες και την έντονη άσκηση για 1 με 2 ημέρες .

8. Πότε μπορεί η γυναίκα να δει αυτά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας εφαρμογή.

 Έτσι, άμεσα θα δει η γυναίκα:

 – αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και  αύξηση της ελαστικότητας του κόλπου,

– αύξηση της λίπανσης του κόλπου και

βελτίωση της αιμάτωσης του βλεννογόνου, με  άμεση  βελτίωση τη εμπειρίας της κατά τη σεξουαλική επαφή.

– ελάττωση, σε σημαντικό βαθμό (συχνά μέχρι πλήρους εξάλειψης), της ακράτειας των ούρων.

9. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα διαρκούν λιγότερο, όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία της και αν καπνίζει. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα διαρκεί για 2 με 3  χρόνια. Για μακροχρόνια αποτελέσματα συνιστάται ένας μικρός αριθμός συνεδριών ανάλογα με την περίπτωση. Το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 2-3 μήνες.

10. Ποιες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από το κολπικό HIFU;

•    οι γυναίκες που είναι στην  προκλιμακτηριακή περίοδο της ζωής τους,

•    οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση,

•    οι γυναίκες μετά από  τοκετούς  (πρέπει να έχουν παρέλθει  τουλάχιστον 3 μήνες

     από τον τελευταίο τοκετό),

•    οι γυναίκες στο κλιμακτήριο,

•    οι γυναίκες άνω των 40. 

Για πληροφορίες ή ραντεβού, καλέστε στο

  2310400461  ( Ώρες  08.00 – 16.00 )

  2310400222  ( Ώρες 16.00 –  22.00 )

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ιατρείο Πυελικής χαλάρωσης  και κολπικής  ξηρότητας

Υπεύθυνοι Ιατροί:  Δρ. Αριστοτέλης Αποστολίδης, MD, PhD

   Δρ.  Παναγιώτης Χατζής,  MD, PhD

Leave a Comment!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *