Ιαν 12

Περιεμμηνοπαυσιακή και μετεμμηνοπαυσιακή ανώμαλη κολπική αιμόρροια

Τι είναι η εμμηνόπαυση και τι η περιεμμηνόπαυση (κλιμακτήριος);

Εμμηνόπαυση είναι η οριστική παύση της εμμήνου ρύσεως (περίοδος) για  χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Η μέση ηλικία εμφάνισής της είναι τα 51. Φυσιολογικά μπορεί να εμφανιστεί από τα 45 έως τα 55 έτη των γυναικών

Περιεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος είναι το χρονικό διάστημα που προηγείται της οριστικής παύσης της περιόδου δηλαδή της εμμηνόπαυσης, διαρκεί από λίγους μήνες μέχρι και 6- 7 έτη και συνοδεύεται από ορμονικές διαταραχές και ακατάστατες περιόδους όπως αραιομηνόρροια, πολυμηνόρροια.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αλλαγές που συμβαίνουν στον εμμηνορυσιακό κύκλο κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου;

Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού εμμηνορυσιακού κύκλου οι ορμόνες της γυναίκας τα οιστρογόνα και  η προγεστερόνη αυξάνονται και ελαττώνονται με συγκεκριμένο ρυθμό.

Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου στο μέσον του κύκλου ή δύο εβδομάδες πριν την επόμενη περίοδο.

 Κατά την κλιμακτήριο οι ορμόνες δεν ακολουθούν αυτό το φυσιολογικό πρότυπο. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η ανώμαλη κολπική αιμόρροια ή σταγονοειδή αιμόρροια ή κολπική αιμορραγία που εμφανίζεται ξαφνικά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και φάση του κύκλου. Τον πρώτο καιρό η έμμηνος ρύση συνήθως κρατάει περισσότερες μέρες, εμφανίζεται πιο συχνά και η ποσότητα του αίματος είναι μεγαλύτερη.

 Η εικόνα αυτή μπορεί να εναλλάσσεται με ποιο αραιές περιόδους που έχουν λίγο αίμα και διαρκούν λιγότερο. Ο κύκλος γενικά γίνεται εντελώς ασταθής και υπάρχουν μήνες που θα έρθει 2 φορές ή και άλλοι που δε θα εμφανιστεί καθόλου.

Πως θα καταλάβω ότι το αίμα που εμφανίζω δεν είναι στα πλαίσια των φυσιολογικών αλλαγών; Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω και να συμβουλευτώ το γιατρό μου;

Καταρχήν κάθε γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται μία φορά το χρόνο το γιατρό της και να πραγματοποιεί συν των άλλων και κολπικό γυναικολογικό υπέρηχο  και τεστ Παπανικολάου στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου.

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες είναι πως όταν εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση και έχουν ένα χρόνο να δούνε αίμα, τότε εάν η περίοδος τους ξαναεμφανιστεί,  δηλαδή εάν ξαναδούν αίμα, αυτό είναι παθολογικό και χρειάζεται άμεσα διερεύνηση από το γιατρό τους.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα της κλιμακτηρίου παρόλο που η εικόνα ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας, όπως περιγράψαμε παραπάνω, μπορεί να είναι αποτέλεσμα των φυσιολογικών ορμονικών μεταβολών, είναι σημαντικό η γυναίκα να μην αδιαφορεί για αυτές τις αλλαγές και να ενημερώνει τον γυναικολόγο της για οτιδήποτε την ανησυχεί, χωρίς να ξεχνά και τον ετήσιο έλεγχο που δεν πρέπει να αναβάλλεται.

 Συνιστούμε η γυναίκα να επισκέπτεται άμεσα το γιατρό της όταν:

1). Οι αιμορραγίες είναι ιδιαίτερα βαριές και συνοδεύονται από πήγματα που δεν υπήρχαν σε παρελθόντες κύκλους, μπορεί δε η γυναίκα να νιώθει εξάντληση, κόπωση, υπνηλία και αδυναμία λόγω της συνοδού αναιμίας.

2). Η αιμορραγία να διαρκεί για περισσότερο από έναν κύκλους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών.

3). Η περίοδος να εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων ( κάθε 20 μέρες περίοδος).

4). Αίμα που εμφανίζεται συνεχώς μετά την σεξουαλική επαφή.

5). Σταγονοειδής κολπική καθημερινή αιμόρροια που ταλαιπωρεί τη γυναίκα σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του κύκλου. Συνήθως σταματά για λίγο και μετά ξαναρχίζει.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση;

Πολύποδες. Είναι πολύ συχνοί καλοήθεις όγκοι της μήτρας που μπορεί να έχουν μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Συνήθως τους βρίσκουμε στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριοι πολύποδες) ή συχνά στον τράχηλο (τραχηλικοί πολύποδες) και μπορεί να προκαλούν από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια μέχρι βαριά αιμορραγία ή αρκετά συχνά αίμα μετά την σεξουαλική επαφή.

Ατροφία του ενδομητρίου. Στην εμμηνόπαυση λόγω της χαμηλής στάθμης των οιστρογόνων το ενδομήτριο (δηλαδή το εσωτερικό της μήτρας) σιγά σιγά λεπταίνει. Λόγω αυτής της αλλαγής μπορεί κατά την εξέλιξή της να εμφανίζεται συχνά ακανόνιστη κολπική αιμόρροια.

Υπερπλασία του ενδομητρίου. Είναι η διαδικασία όπου το εσωτερικό της μήτρας δηλαδή το ενδομήτριο γίνεται σιγά – σιγά όλο και παχύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οιστρογόνα που κανονικά δεν πρέπει να υπάρχουν λόγω της εμμηνόπαυσης, εντούτοις λειτουργούν και επιδρούν στα κύτταρα ροτ ενδομητρίου καθιστώντας τα υπερπλαστικά Η κλινική εικόνα και πάλι μπορεί να είναι ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή όταν συνυπάρχουν και παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερχοληστερολαιμία.

Μερικές φορές μπορεί τα υπερπλαστικά κύτταρα του ενδομητρίου να αρχίσουν να παίρνουν ανώμαλες και άτυπες μορφές οπότε δημιουργείται μια κατάσταση που λέγεται υπερπλασία του ενδομητρίου με ατυπία. Σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτή η κατάσταση εμφανίζεται με αιμορραγία εκ των έσω γεννητικών οργάνων και εάν την αγνοήσουμε μπορεί σε λίγα χρόνια να εξελιχθεί σε καρκίνο της μήτρας. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που η γυναίκα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της εάν δει αίμα στην εμμηνόπαυση.

Εάν επέμβουμε έγκαιρα, με διαγνωστική απόξεση,  η κατάσταση αυτή θεραπεύεται και ο καρκίνος προλαμβάνεται.

Ινομυώματα. Καλοήθης αρκετά συχνοί ορμονοεξαρτώμενοι όγκοι της μήτρας, με μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι 8 – 10 εκατοστά που μπορεί να προκαλούν από μικρή μέχρι μεγάλη αιμορραγία ανάλογα και την θέση που έχουν κοντά στο ενδομήτριο.

Συνήθως υποχωρούν σε μέγεθος όταν εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση και εάν είναι μικροί τότε μπορεί και να εξαφανιστούν. Τα μεγαλύτερα μικραίνουν κα μειώνονται σε μέγεθος.  Σπάνια εξαλλάσσονται σε κακοήθη σαρκώματα. Καλό είναι να παρακολουθούνται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με υπερηχογραφικό έλεγχο και εάν αυξηθούν σε μέγεθος να αφαιρούνται,

Η κύηση (ενδομήτριος ή εξωμήτριος), η αποβολή, η τραχηλίτιδα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, όγκοι (καλοήθεις συνήθως) του κόλπου, τραυματισμοί και ρήξεις του κόλπου, διαταραχές της πήξης του αίματος, ξένο σώμα στη μήτρα ή στον κόλπο και άλλα, είναι σπανιότερες αιτίες που πάντα πρέπει να διερευνώνται από τον θεράποντα ιατρό.

Πως γίνεται η διάγνωση της αιτίας της ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας;

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει μια κλινική  γυναικολογική εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος μπορεί να διαπιστώσει ότι πράγματι το αίμα προέρχεται από την μήτρα και δεν αφορά άλλα όργανα όπως ο πρωκτός και το έντερο, η ουρήθρα, το αιδοίο, το περίνεο ή ο κόλπος.

Ένα τεστ κύησης και ένα στικ ούρων, είναι απλά και γρήγορα εργαλεία που πρέπει να προηγούνται οποιασδήποτε διαγνωστικής προσέγγισης για να αποκλεισθούν καταστάσεις που επιπλέκουν την αρχόμενη κύηση.

 Ακολούθως  πρέπει να γίνει ένα Τεστ Παπανικολάου για να αποκλειστούν βλάβες του τραχήλου όπως τραχηλίτιδες, δυσπλασίες, και καρκίνος του τραχήλου.

Διακολπικός γυναικολογικός υπέρηχος αλλά και διακοιλιακός, μερικές φορές,  όπου χρειάζεται, βοηθά στην απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων και συχνά μας δίνει εύκολα τη διάγνωση.

Ενδομήτρια βιοψία με ένα λεπτό ειδικό καθετήρα χωρίς αναισθησία σε επίπεδο ιατρείου εάν υπάρχουν προβλήματα που η γυναίκα δεν μπορεί να πάρει αναισθησία.

Διαγνωστική υστεροσκόπηση, όπου με μια λεπτή κάμερα μπαίνουμε στο εσωτερικό της μήτρας και βλέπουμε άμεσα την όποια παθολογία του ενδομητρίου ( πολύποδες, ινομυώματα, ατροφία, υπερπλασία) και εάν η επέμβαση  γίνει με αναισθησία μπορούμε να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε βλάβη δούμε στο εσωτερικό της μήτρας.

Διαγνωστική απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας με αναισθησία, όπου και ξύνουμε το εσωτερικό της μήτρας και αφαιρούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τμήματα του ενδομητρίου τα οποία και στέλνουμε για βιοψία για να έχουμε διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία της ανώμαλης κολπικής αιμόρροιας στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση;

Η θεραπεία σχετίζεται άμεσα με την αιτία που προκαλεί την αιμορραγία.

Μπορεί να είναι απλά παρακολούθηση και επανέλεγχος ή αφαιρετική εάν πρόκειται για πολύποδες και ινομυώματα και αποκλεισθεί οποιαδήποτε κακοήθεια, ή φαρμακευτική σε κάποιες περιπτώσεις υπερπλασίας του ενδομητρίου όπου απαιτείται η χορήγηση προγεστερόνης ή και ριζική με αφαίρεση της μήτρας της ασθενούς όταν πρόκειται για υπερπλασίες με ατυπία ή και λεμφαδενικός καθαρισμός μαζί με ολική υστερεκτομή, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία αν πρόκειται για καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή καρκίνο του ενδομητρίου που διηθεί το τοίχωμα της μήτρας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε αυτό που είπαμε από την  αρχή:  Το βασικότερο όλων είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αίμα στην εμμηνόπαυση έστω και με τη μορφή λίγων σταγόνων πρέπει άμεσα να διερευνάται με όλα αυτά που αναφέραμε. Στην κλιμακτήριο (περιεμμηνοπαυσιακά) , ανώμαλη κολπική αιμόρροια που επιμένει, πρέπει να γίνεται αντικείμενο συζήτησης με το γιατρό  και να αναζητείται το αίτιό της εξονυχιστικά και να ακολουθεί η  ανάλογη θεραπεία.

Leave a Comment!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *